Nodulii Tiroidieni

Cea mai frecventa cauza de adresabilitate la cabinetului medicului endocrinolog in ambulatoriu se datoreaza prezentei nodulilor tiroidieni.  Aceasta patologie este intalnita la aproximativ  o treime din populatia tarii noastre , cu o incidenta in continua crestere si o  pondere de 3-5 ori mai mare la femei de fata la barbati. Astfel, peste 50% din femeile peste 60 ani  prezinta in timpul vietii una sau mai multe leziuni nodulare tirodiene. Aproximativ 5% din nodulii tiroidieni sunt cancer.

Care sunt cauzele prezentei nodulilor tirodieni?

Cauzele aparitiei nodulilor tiroidieni sunt multiple. De cele mai multe ori prezinta o agregare familiala,  fiind intalnite generatii diferite in cadrul aceleasi familii prin mostenirea unor gene ce determina dezvoltarea acestor noduli. Alti factori favorizanti pot fi: lipsa sau excesul de iod din alimentatie sau mediu exterior, stresul, diversi agenti patogeni nocivi de tipul colorantilor, conservantilor, poluarea si radiatiile.

Cum stim daca avem o problema cu tiroida si mai ales noduli?

Simptomele acuzate cel mai des  de pacienti sunt: senzatia de constrictie cervicala, lipsa de aer, dificultatea de a inghiti alimentele solide sau lichide, tusea seaca  sau raguseala in absenta unor semne ale afectiunilor ORL.

Sunt insa si situatii in care nodulii  tirodieni sunt descoperiti intamplator la pacienti care nu prezentau niciunul din  simptomele enumerate anterior. Ei efectueaza investigatii pentru alte afectiuni (RMN, CT de regiune cervicala) fiind indrumati ulterior catre medicul endocrinolog pentru diagnostic si tratament.

De aceea, orice pacient, chiar daca nu prezinta simptome specifice trebuie sa efectueze ca screening o ecografie de tiroida.  Aceasta investigatie este esentiala pentru depistarea nodulilor tirodieni .  

Ecografia de tiroida este o investigatie paraclinica neinvaziva ce  foloseste metoda ultrasunetelor, nu iradiaza si nu este costisitoare, majoritatea pacientilor putand beneficia de ea in mod facil si rapid pentru a putea stabili un diagnostic de certitudine in cel mai scurt timp.

Malign sau benign?

Aceasta este cea mai frecventa intrebare  la care doreste sa stie raspunsul orice pacient dupa ce a fost diagnosticat cu noduli tiroidieni.

In  cele mai multe cazuri, nodulii tiroidieni  sunt benigni si nu necesita decat monitorizare ecografica la intervale regulate de timp pentru a tine sub observatie ritmul lor de crestere.

Totusi, in ultimii ani, incidenta cancerului tirodian a fost in crestere datorita diagnosticarii mult mai frecvente  a formelor tumorale de mici dimensiuni ( sub 1 cm) in urma  screeningului ecografic.

Exista un risc crescut de carcinom tiroidian pentru anumiti pacienti?

Un nodul solitar, la un pacient tanar (sub 20 de ani) , de sex masculin are un risc mai mare de a fi malign decat nodulii din cadrul unei gusi polinodulare, prezente de obicei la o pacienta de peste 60 ani. Istoricul de iradiere al regiunii cervicale anterioare pentru diverse patologii benigne sau maligne sustin potentialul malign al unui nodul tiroidian. Istoricul de cancer tiroidian in familie este un factor de risc important. Cresterea rapida in dimensiuni a unui nodul evaluat periodic ecografic insotita de semne clinice precum  raguseala brusc instalata, dificultate la inghitirea alimentelor lichide cat si consistenta crescuta la palpare a acestuia sunt elemente de subspiciune pentru malignitatea unui nodul tiroidian.

Aspectul ecografic al nodulilor este foarte important pentru ca sunt anumite criterii de diagnostic care ridica suspiciunea ca un nodul poate fi malign. Astfel un nodul cu margini neregulate, cu structura neomogena, ce contine microcalcificari un interior sau cu o vascularitatie  intensa si haotica are o mare probabilitate de a fi malign. Prezenta unor ganglioni tumorali la nivel cervical ne orienteaza de asemenea diagnosticul de malignitate al unui nodul.

Ce urmeaza mai departe…

Daca un nodul are un aspect suspect ecografic nu ne oprim aici cu investigatiile. In acest caz trebuie efectuata o punctie aspirativa cu ac fin  pentru a putea estima riscul unui nodul de a fi malign. Punctia este o investigatie minim invaziva, prin care se introduce un ac subtire in nodulul suspect sub ghidaj ecografic cu scopul de a evidentia aspectul microscopic al celulelor din interiorul acestuia. In urma procedurii obtinem o  clasificare  bazata pe criterii citologice a nodulilor tiroidieni: aproximativ 70% sunt noduli benigni, 10 % au risc crescut de a fi noduli maligni, 10-20 % sunt noduli “suspecti”, iar in 5- 10% din cazuri punctia este non-diagnostica si va trebui repetata.

Diagnosticul de certitudine al cancerului tiroidian este stabilitit  insa numai in cadrul examenului histopatologic, prin biopsia nodului excizat chirgical.

Cum tratam nodulii tirodieni?

Se evalueaza functia glandei tiroide prin dozarea in sange a concentratiei hormonilor tirodieni (de obicei  FT4, T3) si a TSH-ului (hormonal tireostimulant al glandei hipofize).  De cele mai multe ori valorile acestora sunt in limite normale la pacientii cu noduli tiroidieni. In aceasta situatie nu exista un tratament medicamentos al nodulilor.

Daca valorile dozarilor hormonale sunt modificate in sensul hipotirodiei sau hipertiroidiei se incepe un tratament de substitutie cu hormoni tirodieni sau tratament cu antitiroidiene se sinteza.

Tratamentul nodulilor tiroidieni este unul chirurgical.  In functie de aspectul lor ecografic si de rezultatul citologic dupa punctie se decide daca un nodul trebuie operat.

Nodulii cu diagnostic citologic benign se monitorizeaza clinic si ecografic la interval de 6 -12 luni.  Se intervine chirurgical in situatia unor gusi polinodulare voluminoase, cu fenomene compresive local sau care plonjeaza la nivel mediastinal.

Atunci cand un nodul are un potential crescut de a fi malign sau este “suspect” la punctie se decide interventia chirurgicala,  practicandu-se  de cele mai multe ori extirparea in totalitate a glandei tiroide pentru a scadea riscul de recivida ce poate sa apara ulterior. In acesta situatie pacientul trebuie sa urmeze un tratament de substitutie cu hormoni tiroidieni pe tot parcursul vietii pentru a preveni efectele negative ale hipotiroidiei. In functie de tipul de carcinom tiroidian se poate decide initierea radioterapiei cu iod  postoperator pentru a distruge focarele microscopice de celule maligne remanente.

Dr. Anca NAICU – medic primar Endocrinologie, competenta Osteodensitometrie clinica si Ecografia glandelor endocrine


Doriti o programare la un consult de specialitate? Apelați oricare dintre numerele de telefon menționate sau prezentați-vă la recepția centrului nostru! Pentru examinările care necesită o anumită pregătire veți primi indicații în momentul programării. Pentru serviciile nedecontate de C.A.S.M.B. și pentru pacienții care nu îndeplinesc calitatea de asigurat, plata se face conform tarifelor clinicii.

Atenție! Aduceți la consult și rezultatele unor eventuale examinări anterioare!

Pachetul de servicii medicale decontate de CASMB
CASMB